Energia solară, esențială pentru planetă. Ce au descoperit oameni de știință, de fapt
O nouă cercetare susține că lumea ar fi depășit punctul de cotitură care va face din energia solară principala noastră sursă de energie până în 2050.
Cercetarea, condusă de echipe de la Universitatea din Exeter și University College London (UCL), s-a bazat pe un model bazat pe date de tehnologie și economie, care a arătat modul în care solarul fotovoltaic va deveni probabil principala noastră sursă de energie până la mijlocul secolului, chiar și fără sprijin din partea altor politici climatice.
Ce s-ar putea întâmpla cu energia solară
Totuși, există încă „bariere” semnificative care ar putea împiedica acest rezultat. „Progresul recent al surselor regenerabile înseamnă că previziunile dominate de combustibilii fosili nu mai sunt realiste”, a declarat doctorul Femke Nijsse, de la Institutul de Sisteme Globale din Exeter, într-un comunicat.
În plus, modelele tradiționale au avut tendința de a presupune că există un punct în care încetăm să învățăm despre o tehnologie în viitor, dar nu este cazul.
„Folosind trei modele care urmăresc feedback-urile pozitive, proiectăm că solar fotovoltaicul va domina mixul energetic global până la mijlocul acestui secol”, a adăugat Nijsse.
Cu toate acestea, echipa avertizează că sistemele de electricitate dominate de solar ar putea deveni „blocate în configurații care nu sunt nici rezistente, nici durabile, cu dependență de combustibili fosili pentru energie dispecerabilă”.
Nimic nu este perfect
În plus, este necesar să se furnizeze materialele necesare pentru lanțul de aprovizionare. Un viitor dominat de solar va fi, probabil, dominat de metale și minerale, ceea ce va crește cererea de „minerale critice”.
Electrificarea și bateriile au nevoie de materii prime la scară largă, cum ar fi litiu și cuprul.
Pe măsură ce eforturile de decarbonizare a surselor noastre de energie continuă, tehnologiile regenerabile vor reprezenta 40% din cererea totală de minerale pentru cupru și elemente de pământ rare, precum și 60 și 70% pentru nichel și cobalt și aproximativ 90% pentru litiu, până în 2040.
Vezi și: Ce se întâmplă cu energia regenerabilă: Cum evoluează noile tehnologii